Luipaard

luipaard eet prooiluipaardluipaard

Mannetjesluipaarden kunnen een lengte van 1,30 tot 1,90 meter lang bereiken. De staart is 60 tot 110 centimeter lang. Zijn gewicht is van 28 kilo tot 90 kilo (gemiddeld 60 kilo). De schouderhoogte van een luipaard is ongeveer 50 cm tot 60 cm. Vrouwtjesluipaarden zijn kleiner dan mannetjesluipaarden. Vrouwtjesluipaarden hebben een lengte van 104 tot 140 centimeter en een gewicht van 28 tot 60 kilo (gemiddeld 50 kilo). Luipaarden kunnen wel 75 kilometer per uur bereiken. Hij kan zijn 16 jaar oud worden. Panters bijven uit de buurt van leeuwen, zelfs als die er met zijn prooi vandoor gaat. Hyena's kunnen in een groep de prooi van een panter stelen. Bavianen doen net als hyena's, ze pakken in een groep de prooi van de panter af. Panters nemen hun prooi mee in de boom en eet hem daar op. Er is een zwarte luipaard en een zwarte jaguar maar ze worden samen gezien als de zwarte panter.

Het leefgebied van een luipaard.