Sneeuwpanter

De sneeuwpanter wordt ook wel sneeuwluipaard of irbis genoemd.
De sneeuwpanter is een grote kat de wel 17 meter ver kan springen, dat is een record!
 De lengte van de sneeuwpanter is 100 tot 130 cm + zijn staart van 80 tot 110 cm. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog. En zijn gewicht ligt tussen de 30 en 80 kg. Hij staat op de vijfde plek van grootste katachtige ter wereld.
Het voedsel van een sneeuwpanter bestaat uit berggeiten, steenbokken, muskesherten, wilde zwijnen en vogels.

De leeftijd is in het wild tot 15 jaar in in gevangenschap wat meer, namelijk 20 jaar.
De sneeuwpanter behoort samen met de tijger, de leeuw de jaguar en de gewone panter tot het geslacht Panthera.
De snelheid van een sneeuwpanter is 60 kilometer per uur. 

De draagtijd van een sneeuwpanter is 90 tot 100 dagen.
Als ze dan geboren worden wegen ze nog maar zo' n 500 gram.
Ze zijn dan ook niet meer dan 40 cm lang.
Sneeuwpanterwelpen worden meestal geboren in een rotsholte.

De sneeuwpanter leeft in Centraal-Azië, vooral in de Himalaya.
Sneeuwpanters leven hoog in de bergen, tot wel 1800 meter hoog in de winter, en tot 6000 meter hoog in de zomer.
De sneeuwpanter is héél goed gecamoufleerd in de witte sneeuw en grijze bergen en met zijn witte vacht met zwarte vlekken.
De sneeuwpanter is een bedreigde diersoort. Er zijn waarschijnlijk nog maar 4000 in het wild.
De temperatuur kan tot -40 graden zijn.
Omdat het zo koud is hebben sneeuwpanters lange haren van wel 4 tot 6 centimeter lang.

Het leefgebied van een sneeuwpanter.