Tijger

witte tijgertijgertijger

De tijger is de grootste katachtige. Hij word gemiddeld 210 cm + 80 cm van zijn staart tot 230 cm + 90 cm van zijn staart. Zijn gewicht is van 250 tot 280 kg. De grootste tijger ooit werd 270 cm + 100 cm en woog 384 kilo! Die tijger kreeg veel eten. De Siberische tijger kan temperaturen aan van soms wel -45 °C. Een vrouwtje krijgt zo'n 3 tot 6 jongen in een keer, na een draagtijd van 95-112 dagen. Hij kan 86 kilometer per uur halen! Daarmee is hij de een na snelste katachtige ter wereld. De jachtluipaard heeft wel eens een recoor gebroken van 122 kilometer per uur! Een tijger word gemiddeld 21 jaar oud. De oudste tijger is 26 jaar. Hij zit in een dierentuin. In het wild worden tijgers niet meer dan 10 jaar. De hoektanden van een tijger zijn 10 cm lang. De tijger houd van water. Bijna alle andere katachtige houden niet van water. De jaguar is een uitzondering. Dit zijn de leefgebieden van de tijger:

leefgebied tijger
Het leefgebied van een tijger.

Dit zijn alle soorten tijgers: de siberische tijger van 280 kilogram, de bengaalse tijger van 250 kilogram, de maleise tijger van 180 kilogram, de de indo-chinese tijger van 160 kilogram, de zuid-chinese tijger van 150 kilogram en de sumatraanse tijger van 100 kilogram. Als er een dik pak sneeuw ligt, krijgt de tijger een dikke vacht en op zijn buik en flanken een vetlaag van wel 5 cm dik. De vijanden van een tijger zijn wilde honden.
Helaas word de tijger erg bedreigd, men denkt dat er nog maar 3500 in het wild zijn. Mensen maken tijgers vooral dood om de huid. Die huid word dan voor veel geld verkocht.

 tijgerhuiden        Het streepjespatroon is bij iedere tijger anders. Net zo als onze vingerafdrukken.

 Een tijger heeft, ondanks zijn grote kracht en goed ontwikkelde zintuigen, maar 10% kans op een prooi. Tijgers zijn voornamelijk ’s nachts actief. Hij sluipt, zoals de meeste katachtigen, en zelfs tot op 10-25 meter afstand. Daarna maakt hij een enorme sprong (meer dan 10 meter) en hapt naar de nek. Dan laat hij zijn prooi stikken. Kleine prooidieren worden in de nek gebeten, en overlijden meteen.

De tijger is ook na de bruine beer en de ijsbeer de grootste carnivoor (eigenlijk is de bruine beer een omnivoor).

Er leefde ook een paar miljoen jaar geleden tijgers. Een daarvan is de Smilodon (sabeltandtijger). Die leefde zo' n 2.500.000 tot 10.000 jaar geleden.
 
Smilodon (links) naast Bengaalse tijger (rechts).

Een Smilodon werd naar schatting zo' n 250 tot 350 kg.